De voordelen van huren

Gepubliceerd op 28 augustus 2024 om 14:13

Niet iedereen heeft het voor het kiezen. Een koopwoning of een huurwoning.
Een huis kopen brengt op de dag van vandaag behoorlijk wat uitdagingen met zich mee.
Zeker als je alleenstaand(d)e ouder bent, is het nog lastiger.
Wanneer je het wel voor te kiezen hebt kan het alsnog een lastige keuze zijn omdat ook huren een hoop voordelen met zich meebrengt.


Over welke voordelen heb ik het precies?

1. Flexibiliteit in leefstijl
Besluit je om te gaan samenwonen, te verhuizen of te vertrekken naar het buitenland? Dan zit je vaak vast aan een opzegtermijn van 1 of 2 maanden en kan je gaan en staan waar je wilt.

2. Fnanciele flexibiliteit
Als huurder heb je minder verantwoordelijkheden als het gaat om onderhoud van de woning. De meeste kosten zijn namelijk voor de verhuurder zoals kosten voor lekkage, kapotte verwarming, elektriciteit problemen e.d.
De kosten voor de gemeentelijke belasting is lager als huurder omdat de onroerendezaakbelasting op rekening van de verhuurder komt.
De maandelijkse kosten zijn dus vaak voorspelbaar en over het algemeen houd je meer geld over voor sparen of andere (leuke) dingen omdat je dit niet hoeft te reserveren voor onvoorziene situaties, onderhoud of reparaties voor in de woning.

3. Minder verantwoordelijkheden
Als er iets kapot is in de woning, dan legt de verhuurder contact met bedrijven of schakelt iemand intern in op het probleem op te lossen. Hier hoef je als huurder verder niet achteraan te gaan.

4. Bescherming
De waarde van een woning kan wisselend, afhankelijk van de economie en de huizenmarkt. Voor huiseigenaren kan een daling in de huizenprijzen financiële zorgen met zich meebrengen, vooral als de waarde van hun huis daalt onder hun hypotheekschuld. Als huurder heb je hier niet me te maken en weetje precies waar je aan toe bent mbt betalen van de huur.
Indien de verhuurder je zomaar uit de woning wil zetten, heb je huurbescherming, ditzelfde geldt als de huurverhoging boven het wettelijk vastgestelde percentage komt. Op diverse vlakken heb je dus de nodige bescherming.


5.Bredere toegankelijkheid
Het kopen van een huis vereist vaak een behoorlijke aanbetaling en bijkomende kosten, zoals notaris- en taxatiekosten. Huren daarentegen vraagt over het algemeen slechts om een borgsom en eventueel de eerste maand huur vooruit (particulier). Dit maakt het huren van een woning veel toegankelijker, vooral voor jongvolwassenen, studenten, of mensen die net beginnen met werken. Mocht jouw inkomen op bijstandsniveau liggen en kan je de waarborgsom niet voldoen, dan kan bijzondere bijstand bij de gemeente aangevraagd worden.

6.Toegang tot gewilde locaties
In veel gevallen kunnen huurders wonen op gewilde locaties die anders misschien buiten je bereik zouden liggen. Denk hierbij aan wonen in het centrum.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.