Financiële veranderingen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op 22 juli 2024 om 16:20

Afgelopen 1 juli zijn er weer verschillende financiële veranderingen doorgevoerd in Nederland.
De belangrijkste wijzigingen worden hieronder gedeeld.

Huurverhoging

De huur voor sociale huurwoningen mag verhoogd zijn met 5,8% voor huren boven €300 per maand. Voor huren onder €300 is een verhoging van maximaal €25 toegestaan. In de vrije sector is de maximale huurverhoging vastgesteld op 5,5%. Dit kan al snel oplopen tot tientallen euro's per maand. Indien je in aanmerking komt voor huurtoeslag, is het wijs de huur aan te passen zodat de huurtoeslag wat hoger wordt.

Verhoging uitkeringen en minimumloon

Het minimumloon is per 1 juli verhoogd naar €13,68 per uur. Ook is de bijstandsnorm en zijn andere uitkeringen zoals WW, IOAW, IOAZ en AOW verhoogd. Voor exacte bedragen zie deze link.

Automatische kinderbijslag bij WLZ-indicatie

Mocht je ouder zijn van een kind of kinderen met een WLZ-indicatie, dan krijg je vanaf 1 juli automatisch dubbele kinderbijslag.

Postzegels duurder

PostNL kondigde een extra tariefverhoging aan vanwege dalende postvolumes en stijgende kosten. De prijs van een postzegel is gestegen met 5 cent tot €1,14. Zie actuele bedragen op de website van PostNL.

Telecomproviders verhogen tarieven

Diverse grote providers waaronder Ziggo, KPN en Online.nl hebben prijsverhogingen aangekondigd per 1 juli 2024 voor bestaande klanten. Dit gebeurt met name vanwege de toepassing van de jaarlijkse "inflatiecorrectie." Provider Online verhoogt de prijzen bij een aantal abonnementen nog wat extra, boven op de inflatiecorrectie. Als dat bij jou het geval is, mag je desgewenst kosteloos overstappen naar een andere provider.

Wet betaalbare huur

Per 1 juli treedt de onlangs aangenomen Wet betaalbare huur in werking. Het doel is om huur voor middeninkomens betaalbaarder te maken. De wet moet ervoor zorgen dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van een woning aan de hand van een puntensysteem. Het kabinet rekent erop dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld €190 omlaag gaat.

Verbod op verkoop van tabak

Supermarkten en horeca mogen vanaf 1 juli 2024 geen tabak en aanverwante producten zoals e-sigaretten meer verkopen. Je zult je dus moeten wenden tot een tabakszaak of benzinestation.

Kinderbijslag omhoog

Per 1 juli gaat de kinderbijslag omhoog. Zie voor actuele bedragen de website van svb.nl of log in om direct te zien wat dit voor jouw portemonnee betekent.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.